VLČNOVSKÝ KOLÁČEK

 VLČNOVSKÝ KOLÁČEK
1. 7. 2018

Snad od doby, kdy jsem nastoupila sem do firmy, jsem v prodejně se zalíbením pokukovala po Vlčnovském koláčku. Vlastně ani sama nevím, proč jsem si ho nekoupila již dříve. Možná proto, že mi vždycky k ochutnání doporučili něco jiného, anebo jen z toho důvodu, že jsem se zarytě držela svých oblíbených, již vyzkoušených výrobků. Musím však podotknout, že to byla velká chyba a já o hodně přicházela. Právě Vlčnovský koláček je totiž podle mého názoru ukázkovým prototypem všeho NEJ, co se o pekařském výrobku dá napsat. Nejen že krásně vypadá, ale je i chuťově naprosto vynikající. Někdo si možná řekne, že vzhled pečiva není tak důležitý, ale přece jen je dokázáno, že člověk tak trochu „jí i očima“. Rozhodně si raději koupíme nazdobený a krásně vypadající koláč než ten spálený, poničený, s tím, že snad bude alespoň dobře chutnat. A já jsem v tomto ohledu asi extrémně vybíravá. Mám totiž ráda to nejsvětlejší a nejměkčí pečivo, o kterém často lidé říkají, že snad ani není dostatečně upečené. A obě tyto kritéria Vlčnovský koláček splňuje na jedničku. Ještě nikdy jsem neviděla, že by se nepovedl nebo byl tmavý (spálený). Již na první pohled je patrné, že jeho výroba musí být hodně složitá. Žádné dva kousky totiž nejsou úplně stejné, takže se určitě vyrábějí ručně. O to více si takového výrobku cením, protože je za ním spousta práce a i přesto je vždy skvělý. Těsto koláčku je hodně podobné plundrovému těstu, ale na rozdíl od něj je toto méně drobivé a v chuti je cítit mléčný nádech (šlehačka?). Co se týče náplně, tak to je skutečný ráj pro chuťové pohárky. U Vlčnovského koláčku si přijdou na své i ti největší gurmáni. Nevím, zda se Vám to také stává, ale já mám často na něco sladkého chuť, ale když před sebou v pultu vidím tu spoustu různých dobrot, nemůžu se rozhodnout, která příchuť bude nejlepší. Vlčnovský koláček mi usnadní rozhodování. Je totiž naplněný hned dvojitou náplní – tvarohem a povidly. A za sebe mohu říci, že tato kombinace je prostě geniální. Tvaroh s nádechem vanilky uvnitř koláčku je krásně našlehaný a doplněný šťavnatými rozinkami. Lahodně mléčnou chuť pak doplňuje kopeček sladko-kyselých povidel. Náplň není vůbec suchá a ztvrdlá jako tomu někdy bývá u konkurenčních produktů. Celý povrch koláčku je zasypán drobenkou ovoněnou rumem, což jednak přidává výrobku na estetičnosti, ale především mu zajišťuje nezaměnitelnou delikátní chuť. Po ochutnání Vlčnovského koláčku mohu říci, že již dlouho mě žádná sladkost chuťově tak nenadchla, jako právě tento výrobek. Vřele ho doporučuji všem lidem. I já si ho v nejbližší době koupím znovu, protože mi o něm stačí jen psát a už se mi sbíhají sliny – mňam. Pro celkové zhodnocení mi stačí jen 4 slova: LÁSKA NA PRVNÍ OCHUTNÁNÍ.

Zpracovávám...